Sello

Sello kuuluu viulusoitinperheeseen viulun, alttoviulun ja kontrabasson lisäksi. Viulu tunetaan jo 1200- ja 1300-lukujen vaihteesta, mutta sello on hieman nuorempi soitin. Varhaisimmat sellot ovat 1400-luvulta. Nämä soittimet ovat jousisoittimia, joita soitetaan jousella tai näppäillen kitaran tavoin. Selloa soitetaan istuen, jolloin sello tuetaan lattiaan sellon pohjassa olevan piikin avulla.

Selloja, kuten muitakin jousisoittimia, on eri kokoisia soittajan koon mukaan. Soittamisen voi siis aloittaa jo alle kouluikäisenä, jolloin oppiminen tapahtuu lähinnä erilaisten leikkien avulla. Sellon saa halvimmillaan noin 500 €, mutta uusi, hyvätasoinen sellopaketti ( jousen ja kantopussin kanssa) maksaa noin 1000 €. Jousisoitinten arvo säilyy kuitenkin yleensä hyvin.

Sellon äänen sanotaan muistuttavan paljon ihmisen omaa ääntä. Sello taipuukin monenlaiseen musiikkiin: kauniista balladeista raskaampaan rokkiin. Matalaäänisenä soittimena sello on myös tärkeässä osassa täydentämässä orkestereiden ja kamarimusiikkiyhtyeiden sointia.

Opettaja Petteri Pekkanen, 050 514 7832